Leading Farmer Project, fase 3

Het regenseizoen is inmiddels volop aan de gang in Malawi, en dat is goed nieuws! Bij alle boeren van het Leading Farmer Project is het land nu bemest met fertilizer en eind oktober, na de eerste regenval, zijn de zaden geplant (fase 2).

Afgelopen weekend hebben ze van Joy de 3e presentatie gekregen over de volgende fase: het uitdunnen van de planten (waar 3 plantjes opkomen, wordt er 1 verwijderd, zodat de resterende 2 plantjes meer vrucht gaan dragen) en het wieden, ook een zeer belangrijk onderdeel. Ook is er maandag urea (een soort mest) uitgedeeld aan de boeren, dat nu ook in de bodem toegevoegd moet gaan worden.

We horen via Lewis enthousiaste verhalen terug van de boeren, ze werken allemaal hard om goede resultaten te halen. Er zijn zelfs boeren die niet meedoen aan het project, maar ervan gehoord hebben en alsnog willen deelnemen. Daarvoor is het voor dit jaar natuurlijk al te laat, maar het belooft wel alvast veel goeds voor volgend jaar!

Hierbij ook nog enkele foto’s van o.a. het uitdelen van de fertilizer (fase 2), enkele tuinen van deelnemende boeren en de “demonstratietuin” bij het Mawa project.

En inmiddels alweer foto's over hoe het gaat. En daar wordt je enthousiast van hoor! Natuurlijk gaat nog niet alles goed, maar als je dit ziet doen ze toch echt hun best.
En zo staat het er nu bij. En dan zie wat bodembedekking voor verschil uit kan maken. De laatste boer had alles al verbrand (dat is wat ze normaal doen met de vorige oogst). En toch is dat dan nog weer een duidelijk verschil met de akker van boeren die nog niet mee doen.
Daar groeit nog van alles tussen, terwijl de Leading Farmers al wel goed het onkruid wieden.
Reden temeer om voor het volgende oogst een extra groep met boeren mee te laten doen.
Maar eerst zorgen dat deze oogst goed komt. Het oogsten zal zo eind april begin mei zijn.
Dick zal er dan weer bij zijn om de ervaringen aan te horen en te zorgen dat die meegenomen naar de volgende oogst.