Afbouwen van de kerk en ICT

Afbouwen van de kerk en ICT

Naast de Namadidi Primary School staat al jarenlang een kerk in aanbouw: zie hieronder op een foto van Google Earth. Het gebouw bestaat alleen maar uit muren; voor het dak, de vloer en de afwerking was het budget op.

Het project ‘Kerk en ICT’ is ons vierde en tot nu toe grootste project. Het bestaat uit verschillende fasen. Met dit project willen we Malawianen helpen hun kerk af te bouwen, maar dat is niet ons uiteindelijke doel. Wij willen de Namadidi Primary School gaan voorzien van ICT, zodat de leerlingen computerlessen kunnen gaan krijgen.

[blocksy-content-block id=”1999″]

Op het kerkdak komt een zonnepaneel dat voor elektriciteit zorgt. Daarnaast willen we een ICT-lokaal maken met computers, waar leerlingen computerles kunnen krijgen. Naast elektriciteit zijn er dus ook computers nodig en het liefst ook een internetverbinding.

In de eerste fase gaan we de kerk voorzien van een dak, waarop de zonnepanelen komen te liggen. Nu is er in de hele omgeving geen elektriciteit aanwezig. Zie hier het projectplan voor deze eerste fase.

Daarna zijn we gestart met de zonnepanelen en verlichting. Niet alles was in Malawi te krijgen. Zo komen de accu’s uit Zuid-Afrika en dat kost natuurlijk ook weer extra tijd. Maar uiteindelijk is de installatie toch compleet en kan alles geïnstalleerd worden.  Zo is de verlichting in de kerk door lokale jeugd geïnstalleerd, die onder begeleiding hebben geleerd hoe ze dit moesten doen.

Nu hebben we verlichting en al aansluitingen voor het opladen van laptops. Zo konden we halverwege oktober 2015 deze fase afronden wat betreft lokale werkzaamheden.

In de volgende fasen moet de kerk verder ingericht worden: er moet o.a. een vloer gelegd worden en door met gordijnen afscheidingen te maken, is er doordeweeks ruimte voor wel 5 klaslokalen voor de Namadidi Primary School. Op die manier dient de kerk meerdere doelen! Eind 2016 was ook de vloer van de kerk klaar:

Daarnaast zijn we met het kerkbestuur en schoolbestuur (onder leiding van pastor Mr. Hastings Linkwa) aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat er in de toekomst computerlessen kunnen gaan starten. Zie hier het projectplan (concept) voor het ICT-gedeelte van het project. We hebben inmiddels de beschikking over 5 laptops. We hopen in 2017 te kunnen starten met de computerlessen, met behulp van een onderwijsprogramma van de Malawiaanse overheid.

Bekijk ook een van onze andere projecten

Scroll naar boven