Afbouwen van de Kerk & ICT

Naast de Namadidi Primary School stond al jarenlang een kerk in aanbouw. Het gebouw bestond alleen uit muren; voor het dak, de vloer en de afwerking was het budget ontoereikend.

Het project ‘Kerk en ICT’ was ons vierde en tot dan toe grootste project. Het bestond uit verschillende fasen. Met dit project wilden we Malawianen helpen hun kerk af te bouwen, maar dat was niet ons uiteindelijke doel. We wilden de Namadidi Primary School voorzien van ICT, zodat de leerlingen computerlessen konden volgen.

Op het kerkdak zou een zonnepaneel komen dat voor elektriciteit zou zorgen. Daarnaast wilden we een ICT-lokaal creëren met computers, waar leerlingen computerles konden krijgen. Naast elektriciteit waren er dus ook computers nodig, en het liefst ook een internetverbinding.

In de eerste fase gingen we de kerk voorzien van een dak, waarop de zonnepanelen zouden komen te liggen. Destijds was er in de hele omgeving geen elektriciteit beschikbaar. De installatie van de zonnepanelen en verlichting vorderde gestaag. Niet alles was lokaal beschikbaar; zo werden de accu’s uit Zuid-Afrika geïmporteerd, wat extra tijd en inspanning vergde. Uiteindelijk was de installatie compleet, en alles kon geïnstalleerd worden. De verlichting in de kerk werd door lokale jongeren geïnstalleerd onder begeleiding. Nu was er verlichting en aansluitingen voor het opladen van laptops. Halverwege oktober 2015 konden we deze fase afronden wat betreft lokale werkzaamheden.

In de volgende fasen moest de kerk verder worden ingericht, met onder andere de aanleg van een vloer. Ook waren er plannen om met gordijnen afscheidingen te maken, zodat er doordeweeks ruimte zou zijn voor wel 5 klaslokalen voor de Namadidi Primary School. Eind 2016 was de vloer van de kerk gereed. Daarnaast werkten we samen met het kerk- en schoolbestuur om ervoor te zorgen dat er in de toekomst computerlessen konden worden gegeven. Er waren plannen om te starten met computerlessen in 2017, met behulp van een onderwijsprogramma van de Malawiaanse overheid. We hadden inmiddels de beschikking over 5 laptops.

Ondanks de beschikbaarheid van de benodigde materialen, zijn de ICT-lessen helaas nooit permanent van de grond gekomen. Destijds was er onvoldoende draagkracht en zij zagen te weinig potentie voor het project. De toekomstplannen voor computerlessen op de Namadidi Primary School bleven dus ongerealiseerd.

Winkelwagen
Scroll naar boven