Over Malawi

Geografie

Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika en heeft een oppervlakte van 118484 km2. Het land is grenzend aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse protectoraat Nyasaland. Nyasa is de oude benaming voor het Malawimeer. Dit meer bepaalt een groot deel van de grenzen, namelijk driekwart van de oostelijke grens. Het Malawimeer, oftewel Lake Malawi, is 587 kilometer lang en 52 kilometer breed. Het beslaat ongeveer één vijfde deel van het land. De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. Malawi kent twee officieële talen: Engels en Chichewa.

Economie

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Er zijn enkele aspecten wat de situatie economische situatie ernstig maken:

 • Afwezigheid van delfstoffen
 • Ontbreken van een zeehaven
 • Laag opleidingsniveau
 • De traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages

Daarnaast is het land getroffen door een aidsepidemie. Dit betekende dat een deel van de productieve middengeneratie is overleden. Er zijn ook wat positievere punten voor Malawi. Zo zit er vooruitgang in om Malawi als toeristische bestemming op de kaart te zetten. Ook worden er stappen gemaakt met de distributie van aidsremmende middelen en zijn hulpverleners en vrijwilligersorganisaties steeds meer bezig met duurzame hulp (o.a. onze organisatie)

Onderwijs

In Malawi wordt het kleuteronderwijs niet gesteund door de regering. In het land zie je echter wel kleuterscholen. Deze zijn vrijwillend opgezet door de bewoners van een community. De leraren zijn vrijwilligers. Als deze niet in een omgeving zit, zie je vaak de kleuters rondom het huis hangen of mee gaan naar het land. Daarna is het basisonderwijs (Primairy School), dit onderwijs is niet verplicht in Malawi. Dit onderwijs wordt gefinancierd door de overheid. Hier volgen de leerlingen net als in Nederland klas 1 tot en met groep 8. Indien zij hun examen hebben gehaald mogen zij naar de middelbare school (Secondairy School). Dit is echter wel tegen betaling. Vaak zien wij dat gezinnen hier geen geld voor hebben en het onderwijs voor de kinderen stopt. Om meer hier over te lezen en te helpen, zie onze School fees project.

Klimaat

Malawi heeft een (sub)tropisch klimaat. De regentijd valt tussen november en april. Dan regent het ongeveer evenveel als in Nederland in een heel jaar. Aan het begin van de droge tijd is het erg warm. In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius. In de maanden buiten het regenseizoen (mei tot november) regent het vrijwel niet.

Een aantal kentallen over Malawi

 • De oppervlakte van Malawi is 3,5x zo groot als Nederland
 • Gemiddelde levensverwachting is 62,2 jaar (2018)
 • Op de Human Development index (meet armoede, onderwijs en levensverwachting) van de United Nations Program (2011)  staat Malawi op de 171e plaats van de 187 landen (Nederland op de 3e plaats). Meer dan 65% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
 • Landbouw is de kern van de economie, 80% van de bevolking is ervan afhankelijk voor haar levensonderhoud. Landbouw, visserij en bosbouw dragen 36% bij aan het BBP.
 • Dit is de vlag van Malawi sinds 28 mei 2012.
 • Aantal inwoners zijn ruim 19 miljoen (2020)
 • Het Bruto Binnenlands Product (BBP; gross national income (GNI)) per hoofd van de bevolking volgens het IMF  (2009) is $ 328,= per jaar. Daarmee staan zij op plaats 176 van de 180 landen. (Nederland staat op de 7e plaats met $ 48.222,=)
 • Op de Corruption Perceptions Index (meet corruptie) van Transparancy International (2012) staat Malawi op de 88e plaats van de 176 landen (Nederland op 9e plaats).
Scroll naar boven